ΑΕΙΦΟΡΙΑ

ΑΕΙΦΟΡΙΑ

Αειφορία: η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ισορροπίας του περιβάλλοντος ως ενιαίο σύνολο

     Home

_________         _________

The Story of Stuff – project

http://www.storyofstuff.org
Η ιστοσελίδα, περιέχει σειρά animated videos με πολλά στοιχεία για θέματα, όπως κύκλος ζωής προϊόντων & υπερκατανάλωση, εμπόριο ρύπων, το εμφιαλωμένο νερό, κ.ά., με ελληνικούς υποτίτλους. 

Ένα πολύ επιμορφωτικό μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για το από που έρχονται και που καταλήγουν όλα όσα καταναλώνουμε και το πώς αυτό επηρεάζει την υγεία και την βιωσιμότητα του πλανήτη μας.

ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ ΚΑΙ…ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ταινία 2ου Δ. Σχολείου Ρεθύμνου για την Αειφορία

_________         _________

ΑΕΙΦΟΡΙΑ

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

α.Ορισμός

Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός ορισμός για την έννοια της αειφορίας ή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ενδεικτικοί ορισμοί:

  •      Βιώσιμη ανάπτυξη είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής μέσα στα πλαίσια της φέρουσας ικανότητας των υποστηρικτικών συστημάτων ( IUCN, UNER, WWF, 1991 )

  •       Βιώσιμη είναι η κοινωνία που μπορεί να υπάρχει για γενεές και γενεές, που μπορεί να βλέπει μακριά, που μπορεί να είναι αρκετά ευέλικτη και σοφή, ώστε να μην υπονομεύει ούτε τα φυσικά ούτε τα κοινωνικά της υποστηρικτικά συστήματα ( MEADOWS ETAL, 1995 )

  •       Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει να βασίζονται οι αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές πολιτικές σε ανάλυση κόστους – οφέλους και σε μια προσεκτική οικονομική ανάλυση που θα ενδυναμώνει την περιβαλλοντική προστασία και θα οδηγεί σε αυξανόμενα και διατηρήσιμα επίπεδα ευημερίας ( WORD BANK 1992 )

β. Ιστορία αειφορίας:

         Ως εφευρέτης της έννοιας της αειφορίας θεωρείται ο Σάξωνας δασολόγος Κάρλοβιτς, ο οποίος το 1713 χρησιμοποίησε πρώτος την έκφραση “αειφόρος”. Η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης και η σημασία που της αποδίδεται σήμερα διαμορφώθηκε μόλις τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Αρχικά, προέκυψε ως μια ανησυχία για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και μετά ως συνειδητοποίηση ότι οι φυσικοί πόροι έπρεπε να διατηρηθούν και για τις επόμενες γενεές. Με το πέρασμα των χρόνων υπήρξε μια “εξελικτική” πορεία της έννοιας. 

 Γνωστό και ως “Green Dot”. Η συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη. 

 Προϊόντα που είναι κατάλληλα για ανακύκλωση. 

Προϊόν είναι κατάλληλο για ανακύκλωση. 

 Πλαστικό που ανακυκλώνεται. 

  Πλαστικό ανακυκλώνεται (συναντάται σε συσκευασίες καθαριστικών).

Προϊόν που ανακυκλώνεται πιο δύσκολα από τα υπόλοιπα.

  Πλαστικό χαμηλής περιεκτικότητας σε πολυαιθυλένιο.

 Είναι πιο συνηθισμένο στα καλαμάκια, τα πώματα μπουκαλιών, μπουκάλια σαλτσών και κάποια ιατρικά σιρόπια. Το PP (πολυπροπυλένιο) ανακυκλώνεται.

  European Ecolabel. Προϊόν που έχει κατασκευαστεί με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

 Γυάλινες συσκευασίες που ανακυκλώνονται.

 Υπενθύμιση για υπεύθυνους πολίτες που να απορρίπτουν το προϊόν με τον πιο κατάλληλο τρόπο.

 Προϊόν από ανακυκλωμένο αλουμίνιο και μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά.

 Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές  που μπορούν να ανακυκλωθούν ξεχωριστά.

 Ο Μπλε Άγγελος είναι οικολογικό σήμα που χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα χαρτιού και πλαστικού για να δείξει ότι τα προϊόντα παράγονται από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες.

ΠΗΓΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

_________         _________

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Είναι προφανές ότι σε πολλές σύγχρονες κοινωνίες, όπως και στην ελληνική, η ποιότητα ζωής συνδέεται με την ευμάρεια και την αφθονία υλικών αγαθών. Όμως το μοντέλο αυτό, εκτός από την ολοένα μεγαλύτερη άντληση φυσικών πόρων, οδηγεί και στην αύξηση των απορριμμάτων. Τα απορρίμματα συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα παραπροϊόντα του σύγχρονου πολιτισμού και εγκυμονούν κινδύνους για τα οικοσυστήματα και την υγεία του ανθρώπου. Επιπλέον, η αναζήτηση χώρων για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων, προκαλεί συχνά σοβαρές κοινωνικές συγκρούσεις. Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση των απορριμμάτων, προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σε μια προσπάθεια μείωσης των παραγόμενων ποσοτήτων, ανάκτησης και ανακύκλωσης υλικών και στην υιοθέτηση πρακτικών που συμβάλλουν στην αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων.

_________         _________

Μην απορρίπτεις τα απορρίμματα

Περίληψη
Η παρούσα έκδοση, με τίτλο «Μην Απορρίπτεις τα Απορρίμματα» αποτελεί μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές πάνω στη διαχείριση των απορριμμάτων και συγκεκριμένα, να εντρυφήσουν στις έννοιες της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων
Συγγραφέας/Δημιουργός
Παρδαλίδης, Θεολόγος; Τσαβέ, Πηνελόπη
Συντελεστής
Συγγραφέας συνοδευτικού υλικού: Γκράσσος Γεώργιος , Γούλα, Μαρία , Κολτσιδόπουλος Ευριπίδης , Παρδαλίδης Θεολόγος , Τσαβέ Πηνελόπη , Τσιμπλούλης Γεράσιμος
Τελικός Δικαιούχος
Κοινότητα Μακρινίτσας
Φορέας Υλοποίησης
Εθνικό Ίδρυµα Νεότητας (ΕΙΝ). Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας
Θεματική Κατηγορία
περιβαλλοντική εκπαίδευση, περιβαλλοντική πολιτική, οικιακά απόβλητα, διαχείριση των αποβλήτων, ανακύκλωση αποβλήτων, οργανικό λίπασμα, ανεξέλεγκτη απόρριψη, αειφόρος ανάπτυξη
URL Πράξης
http://kpe-makrin.gr/

Πάτησε στην εικόνα

ΠΗΓΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

_________         _________

Αειφορία και απορρίμματα

Τι είναι τα απόβλητα και πώς δημιουργούνται;

Λέγοντας απόβλητα εννοούμε: « Όλα τα υλικά που δεν έχουν πλέον καμία χρήση για τους ανθρώπους και τα οποία θέλουν να «πετάξουν» ή ήδη έχουν ήδη απορρίψει. Επιπλέον, απόβλητα είναι και όλα εκείνα τα υλικά που οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να απορρίψουν λόγω σχετικής νομοθεσίας, για παράδειγμα λόγω των επικίνδυνων ιδιοτήτων τους. Πολλά ακόμη υλικά μπορούν να θεωρηθούν ως απόβλητα π.χ., οικιακά απορρίμματα, ιλύς καθαρισμού λυμμάτων, απόβλητα από βιομηχανικές δραστηριότητες, υλικά συσκευασίας, οχήματα στο τέλος του κύκλου της ζωής τους, παλαιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, απόβλητα κήπων, κ.λπ. Κατά συνέπεια όλες οι καθημερινές δραστηριότητές των ανθρώπων μπορούν να δημιουργήσουν ποικιλία αποβλήτων που προέρχονται από τις διαφορετικές πηγές.»

Απόβλητα δημιουργούνται στο σύνολο «του κύκλου της ζωής των υλικών» από την εξόρυξη, την παραγωγή και διανομή, στην επεξεργασία και τελικά στην κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών.

Απόβλητα – «Ένας φυσικός πόρος;»

Σύμφωνα με στοιχεία του 2008 της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ε.Ε. η ετήσια κατά κεφαλήν παραγωγή αποβλήτων των ευρωπαίων ήταν στους 5,2 τόνους. Εκ των οποίων τα 444 κιλά αποτελούσαν οικιακά απορρίμματα. Τα υπόλοιπα απόβλητα προέρχονται από κατασκευαστικές και κατεδαφιστικές δραστηριότητες καθώς και από εξορυκτικές, λατομικές και μεταποιητικές δραστηριότητες.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει ετησίως 3 δισεκατομμύρια τόνους αποβλήτων, εκ των οποίων οι 90 είναι επικίνδυνα απόβλητα και κάθε Ευρωπαίος άνδρας, γυναίκα ή παιδί παράγει 6 τόνους στερεά απόβλητα. Είναι προφανές, ότι η επεξεργασία και η απόθεση όλων αυτών των υλικών με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μία πολύ σοβαρή υπόθεση.

Επιπτώσεις από την απόρριψη των αποβλήτων

Αν σκεφθούμε ότι το ένα τρίτο των πόρων που καταναλώνει η κοινωνία μας μετατρέπεται σε απόβλητα και εκπομπές ρύπων θα αντιληφθούμε πόσο σημαντικές είναι οι επιπτώσεις από την απόρριψή τους. Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αναφέρονται τόσο στην υγεία των ανθρώπων όσο και στη γενικότερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος περιλαμβανομένων και των εκπομπών στην ατμόσφαιρα, το έδαφος και τα νερά (επιφανειακά και υπόγεια).

Η απόρριψη των αποβλήτων συνεπάγεται και την απώλεια φυσικών πόρων (όπως για παράδειγμα τα μέταλλα, το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό ή άλλα ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία περιέχουν, ή τη δυνατότητα χρήσης τους ως πηγή ενέργειας).

Στη χώρα μας, προχωράει και το πρόγραμμα παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης «Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων» (ΧΑΔΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος (Φεβρουάριος 2013) έχουν συνολικά απομείνει προς αποκατάσταση 396 ΧΑΔΑ, εκ των οποίων 318 ανενεργοί. Σε λειτουργία παραμένουν 78 ΧΑΔΑ, στους οποίους διατίθεται περίπου το 5,5% της ετήσιας ποσότητας των αστικών αποβλήτων της χώρας. Σχεδόν οι μισοί ενεργοί ΧΑΔΑ εξυπηρετούν μικρά νησιά.

Ιεράρχηση αποβλήτων

Οι πολιτικές αποβλήτων στην ΕΕ αλλά και ξεχωριστά στα κράτη μέλη χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’70. Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες, πολλές και διαφορετικές επιλογές για την επεξεργασία και τη διαχείριση των αποβλήτων συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης, ανάκτησης πόρων και ενέργειας καθώς και της τελικής απόθεσης και συστηματικής παρακολούθησης. Η απόθεση των υπολειμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ) αποτελεί την τελευταία επιλογή και θα πρέπει να χρησιμοποιείται εφόσον έχουν εξαντληθεί όλες οι προηγούμενες επιλογές. Η έσχατη αυτή επιλογή απαιτεί αυστηρή και συστηματική παρακολούθηση λόγω του ενδεχομένου να βλάψει σοβαρά το περιβάλλον.

_________         _________

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ

ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ  

  Πάτησε πάνω στο κάδο για να παίξεις.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΠΗΓΗ

_________         _________

Ανακύκλωση  ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Δείτε μια φανταστική ιστορία για την πραγματική αξία της ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.


_________         _________

Υπάρχει λύση για τα σκουπίδια

_________         _________

«Παίζοντας με τα Απορρίμματα»

Εκπαιδευτικό πακέτο για μαθητές

Πάτησε στην εικόνα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΠΗΓΗ