Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

«Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια. Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι περισσότερο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια»

Άλμπερτ Αϊνστάιν

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

            2 Απριλίου 

Στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Καθιερώθηκε πριν από 50 χρόνια (1966), από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία, σε μια προσπάθεια διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

  

Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίο

http://www.greekibby.gr

Πάτησε στην εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίο

ΠΗΓΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  

 

  

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Πάτησε στην εικόνα

Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1994 με σκοπό να βοηθήσει και να οργανώσει την εξάπλωση του βιβλίου.

ΠΗΓΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  

 

  

 

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Πάτησε στην εικόνα

HCA by Thora Hallager 1869.jpg

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Hans Christian Andersen, 2 Απριλίου 1805 – 4 Αυγούστου 1875) ήταν Δανός λογοτέχνης, συγγραφέας παραμυθιών

ΠΗΓΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  

 

Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρις Λέσμορ

Η σχέση ανθρώπου και βιβλίου σε ένα πολύ όμορφο 15λεπτο βίντεο

Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρις Λέσμορ» είναι μια ταινία μικρού μήκους. Μια καταπληκτική ταινία 15 λεπτών που κέρδισε το Όσκαρ μικρού μήκους animation για το 2012.
   Το βιβλίο ζωντανεύει με τη δύναμη του ανθρώπου, τη δύναμη της φαντασίας. Πρόκειται για «την ιστορία των ανθρώπων που αφοσιώνουν τις ζωές του στα βιβλία και τα βιβλία τους το ανταποδίδουν». Η ταινία εξιστορεί το τι συνέβη στον ήρωα Μόρις Λέσμορ που μετά την επέλαση ενός τυφώνα βρίσκεται σε έναν φανταστικό κόσμο, όπου τα βιβλία έχουν ζωντανέψει και συμπαραστέκονται στους ανθρώπους.

Ο Μόρρις Λέσμορ αγαπούσε. Τις λέξεις, τις ιστορίες, τα βιβλία. Η ζωή του η ίδια ήταν ένα βιβλίο που το έγραφε κάθε μέρα ο ίδιος, χαρές, λύπες, όσα ήξερε, όσα έλπιζε. Όμως μια μέρα, ο ουρανός σκοτείνιασε. Ο αέρας φυσούσε μανιασμένος. Και σκόρπισε τα πάντα, όλα όσα ήξερα ο Μόρρις, ακόμα και τις λέξεις του βιβλίου του. Κι όλα χάθηκαν μακριά. Όπως χάνονται σε έναν τυφώνα.
Δεν ήξερε τι να κάνει. Κι όταν δε ξέρεις τι να κάνεις, αρχίζεις να περπατάς. Κάτι να δεις, κάτι να βρεις, κάτι να κάνεις. Και κάποτε κοίταξε προς τον ουρανό. Δεν περίμενε κάποιο θαύμα. Μα να που αυτό του ήρθε στο πρόσωπο μιας κυρίας που την τραβούσε ψηλά ένα σμήνος από ιπτάμενα βιβλία. Ιπτάμενα βιβλία! Το δικό του βιβλίο δε μπορούσε να πετάξει, όσο κι αν το ήθελε. Η ιπτάμενη κυρία αντιλήφθηκε τη ματαίωσή του. Δεν τον λυπήθηκε. Ενσυναίσθηση το λένε. Και του έστειλε την αγαπημένη της ιστορία σε ένα βιβλίο, μέσα στο οποίο ένας αξιαγάπητος τυπάκος παρότρυνε τον Μόρρις να ακολουθήσει το βιβλίο και το δρόμο του. Κι εκείνο τον οδήγησε σε ένα μεγάλο, υπέροχο κτίριο όπου φώλιαζαν χιλιάδες βιβλία. Άλλα βρίσκονταν στα ράφια, άλλα φτερούγιζαν μισάνοιχτα, μα όλα τον προσκαλούσαν κοντά τους. Κι έτσι ξεκίνησε η ζωή του Μόρρις ανάμεσα στα βιβλία. Έτσι ξεκινά η ζωή όλων με τα βιβλία. 
Του άρεσε αυτό το μέρος. Προσπαθούσε να βάλει μία τάξη σε όλο αυτό το χάος. Μάταια. Τα βιβλία ανακατεύονταν διαρκώς. Αποφάσιζαν σχεδόν μόνα τους. Διάλεγαν τη θέση τους, τις παρέες τους, είχαν τις συνήθειές τους. Παρόλα αυτά, ο Μόρρις τράβηξε έναν δρόμο μαζί τους. Τα φρόντιζε, τα επιδιόρθωνε, τα μοιραζόταν με άλλους. Και τις νύχτες, ο Μόρρις έγραφε ξανά το δικό του βιβλίο, για τις χαρές, τις λύπες, όσα ήξερε κι όσα έλπιζε.
Και πέρασε ο καιρός. Και πέρασαν τα χρόνια. Κι ο Μόρρις μεγάλωσε πολύ. Χαμήλωσε, ζάρωσε, οι δυνάμεις του λιγόστεψαν. Μα τα βιβλία δεν άλλαξαν ποτέ. Ούτε οι ιστορίες τους. Και τώρα, αυτοί οι παλιοί του φίλοι, τα βιβλία, άρχισαν να τον φροντίζουν και να του διαβάζουν κάθε βράδυ τον εαυτό τους.
Κι ύστερα ήρθε η μέρα εκείνη για τον μεγάλο ύπνο, τον ανεξύπνητο. Ο Μόρρις γέμισε την τελευταία σελίδα του βιβλίου του και είπε στα βιβλία του: «Υποθέτω πως ήρθε η ώρα να προχωρήσω κι εγώ παρακάτω». Τα αποχαιρέτησε. Τα βιβλία λυπήθηκαν αλλά κατάλαβαν. Ο Μόρρις πέταξε ψηλά όπως κάποτε εκείνη η υπέροχη κυρία με τα ιπτάμενα βιβλία. Μα είχε προλάβει να ξεχάσει κάτι εκεί κάτω…
Μαγεία! Εκθαμβωτική μαγεία! Η αναγνωστική απόλαυση στο ζενίθ της, Λυρισμός, ατμοσφαιρικότητα, μια ατόφια, μεστή ιστορία, με αρχή, μέση και τέλος, χωρίς παρεκτροπές και ηθικολογικές διδαχές. Όσοι ζουν ανάμεσα σε βιβλία, πολλά βιβλία, ίσως νιώσουν ένα ανάλαφρο νότισμα να γαργαλά τον αμφιβληστροειδή τους. Συγγραφείς, εκπαιδευτικοί, βιβλιόφιλοι, βιβλιοθηκάριοι, εκδότες. Άνθρωποι που προσέχουν, διαβάζουν, συλλέγουν, χαρίζουν τα βιβλία σαν πολύτιμα κοσμήματα του κόσμου θα γίνουν ένα με τον κύριο Μόρρις Λέσμορ. Ένας φόρος τιμής σε όλους αυτούς η ιστορία του Γουίλιαμ Τζόυς.

  

ΜΑΓΚΑΣ

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ

    Ο Μάγκας, που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1935, συνεπαίρνει τον αναγνώστη, ο οποίος μαθαίνει για σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως την Επανάσταση του 1821, τον «ατυχή» πόλεμο του 1897, καθώς και τον Μακεδονικό Αγώνα.
     Ένα σκυλί «με καλή ανατροφή» μεταφέρει τις απόψεις του για την οικογένεια που τον έχει, για τον κόσμο των ζώων με τα οποία συνυπάρχει, για την ευρύτερη κοινωνία της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Ένα σκυλί, λοιπόν, με ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά και με ανθρώπινη φωνή και σκέψη, βλέπει, σχολιάζει και φιλοσοφεί. Μιλά μάλιστα σε πρώτο πρόσωπο θέλοντας να κάνει έτσι ακόμη πιο πειστική την εντύπωση (και) της ανθρώπινης υπόστασης του πρωταγωνιστή του βιβλίου. 

Πάτησε στην εικόνα

Μάγκας - Δέλτα Πηνελόπη Σ. | Public βιβλία

ΠΗΓΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

ΑΛΚΗ ΖΕΗ

    Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου είναι παιδικό/εφηβικό μυθιστόρημα της Ελληνίδας πεζογράφου Άλκης Ζέη. 
     Το μυθιστόρημα παρουσιάζει ένα αγόρι, τον Πέτρο, που στην ηλικία των εννιά ετών ζει τον πόλεμο του 1940 και κατόπιν μεγαλώνει μέσα στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα.

Πάτησε στην εικόνα

ΠΗΓΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  

Τ  ΟΠΩΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΜΕΛΙΝΑ

    Ο Αποστόλης είναι ένας μπόμπιρας που θα μπορούσε να είναι ο δικός μας, των φίλων μας ή της γειτονιάς. Μεγαλώνει μέσα στον κόσμο των μεγάλων, έναν κόσμο που ο Αποστόλης παρακολουθεί αδιάκοπα με τα ανοιχτά μάτια της καρδιάς του, της φαντασίας του και του τετραπέρατου μυαλού του. Ξεσκεπάζει τις αδυναμίες τους, τις αντιφάσεις τους, τα λάθη τους, και μέσα……

Πάτησε στην εικόνα

ΠΗΓΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  

One comment on “Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

 1. Ελπίζω να σας αρέσει η ιστοσελίδα μου.
  Αν σας αρέσει μπορείτε να κάνετε like, σχόλια και ΕΓΓΡΑΦΗ!
  Να ξέρετε ότι στην ιστοσελίδα μου θα βρείτε:
  -Λύσεις και απαντήσεις στα βιβλία του μαθητή.,
  -Λύσεις και απαντήσεις στα τετράδια εργασιών.,
  -Θεωρία, Το μάθημα συγκεντρωτικά, εξάσκηση,
  -Ασκήσεις, προβλήματα, Επαναληπτικά, ανακεφαλαιωτικές ασκήσεις, test,
  -Σχεδιαγράμματα, ιστορικές γραμμές, χρονολογικούς πίνακες,
  -Αναλύσεις των ποιημάτων των σχολικών βιβλίων.,
  -Αναγνώσεις των κειμένων του μαθήματος της Γλώσσας,
  -Γραμματικοί και συντακτικοί κανόνες.,
  -Περιλήψεις και περιγραφές,
  -e-books, ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ, ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΑΜΒΛΥΩΠΕΣ,
  …………………….
  ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.