ΑΠΟΚΡΙΕΣ

 ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Πάτησε στην εικόνα για να μάθεις περισσότερα για τις απόκριες.

screenshot_4

ΠΗΓΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυρινής.
               Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών  τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου. Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νήστευαν.  Η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται με γλέντια και φαγοπότια χωρίς κανένα θρησκευτικό περιορισμό. Η Κυριακή της εβδομάδας αυτής, η Κυριακή της Απόκρεω ονομάστηκε έτσι, επειδή συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί. Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή , επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα ,  για να προετοιμαστούν σιγά – σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι .
               Τις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», δηλαδή  της μεταμφίεσης. Παλιότερα το καρναβάλι γινόταν παντού στην Ελλάδα με μασκαράτες, χορούς, γλέντια, σάτιρα και διάφορα ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε μέρος. Ήταν ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί και χίλια δυο πειράγματα.  Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι γεμάτες από σατυρική αθυροστομία, κέφι, γλέντι και χορό. 

ΠΗΓΗ  – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για αποκριατικες μασκεςΣχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για αποκριατικες μασκες

Σχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για αποκριατικες μασκεςΣχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για αποκριατικες μασκες

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Πάτησε στην εικόνα
Πάτησε σε οποιαδήποτε λέξη ή φράση  για περισσότερες πληροφορίες

screenshot_1

ΠΗΓΗ  – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για αποκριατικες μασκεςΣχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για αποκριατικες μασκες

To καρναβάλι, μας ήλθε πάλι, παιδικό τραγούδι

Σχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για αποκριατικες μασκεςΣχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για αποκριατικες μασκες

Απόκριες

Με ξετύλιγε σαν σερπαντίνα και όλοι γύρω μου
χειροκροτούσαν – απιστεύτων χρόνων θραύσματα
μετέωρα όλα.
Στο λουτρό από δίπλα οι βρύσες ανοιχτές
μπρούμυτα στο προσκέφαλό μου
θωρούσα τις πληγές με το άσπιλο λευκό που με πιτσίλιζαν
τι ωραία θεέ μου τι ωραία
χάμου στο χώμα ποδοπατημένη
να κρατάω ακόμη μες στα μάτια μου
ένα τέτοιο μακρινό του παρελθόντος πένθος.

Κι από την ανάποδη φοριέται η φαντασία
και σ’ όλα τα μεγέθη της.

                                                             Οδυσσέας Ελύτης

 

Σχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για αποκριατικες μασκεςΣχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για αποκριατικες μασκες

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Το έθιμο του χαρταετού

Έθιμο για μικρά και μεγάλα παιδιά, ο χαρταετός «προσφέρει» με τις τρελές και απίθανες πτήσεις του μοναδικές στιγμές χαράς. Πώς όμως ξετυλίγεται η… καλούμπα της ιστορίας του; 
Όλοι συμφωνούν πως οι χαρταετοί είναι επινόηση των ανατολικών λαών (Κινέζοι, Ιάπωνες κ.λπ.), όμως αν θέλουμε να βρούμε ποιος χρησιμοποίησε τους αετούς σαν πτητικές μηχανές θα πρέπει να γυρίσουμε στον 4ο αιώνα όταν ο φιλόσοφος, μαθηματικός, αστρονόμος και πολιτικός Αρχύτας, από τον Τάραντα της Σικελίας, εφηύρε την πρώτη πτητική μηχανή τη λεγόμενη «περιστερά του Αρχύτα». Ήταν ένα ξύλινο ομοίωμα πουλιού που πετούσε με την επενέργεια του βάρους που ήταν αναρτημένο σε τροχαλία και πεπιεσμένου αέρα που διέφευγε από μία σχισμή. 
Οι αετοί της αρχαιότητας και του Μεσαίωνα ήταν κατασκευασμένοι πιθανότατα από πανί, ενώ οι πρώτοι χαρταετοί αναφέρονται το 1450 στη Γερμανία και το 1606 στην Ισπανία, σε ημερολόγιο κληρικού ως παιχνίδι χαράς την ημέρα του Πάσχα. 
    Το 1749, ο καθηγητής Αστρονομίας Γουίλσον, στη Γλασκώβη, σηκώνει τον πρώτο μετεωρολογικό αετό μαζί με τους μαθητές του και το 1754 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος στην Αμερική διαπιστώνει τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας με αετό. Ο πρώτος κυψελοειδής τεράστιος αετός για μετεωρολογικές παρατηρήσεις υψώνεται από τον Αυστραλό Χαργκρέιβ το 1880, ενώ το 1909 ένα σύστημα αετών σηκώνει τον πρώτο άνθρωπο στον αέρα. 
Λέγεται επίσης, πως για να ρίξουν το πρώτο σχοινί κατασκευάζοντας τη μεγάλη γέφυρα του ποταμού Νιαγάρα χρησιμοποίησαν αετό ενώ πολλοί αετοί κατασκευάστηκαν για στρατιωτικές χρήσεις. 

        Από τα πλουσιόπαιδα της Ευρώπης, οι χαρταετοί πέρασαν από λιμάνι σε λιμάνι και έφθασαν πρώτα στη Σμύρνη, στη Χίο και στην Κωνσταντινούπολη, για να συνεχίσουν στα Επτάνησα, την Πάτρα, τη Σύρο και έπειτα σε όλη την Ελλάδα. 

    Ανάλογα με την περιοχή, είχαν και μία ονομασία. 

   Οι Σμυρνιοί τούς έλεγαν «τσερκένια», οι Κωνσταντινουπολίτες «ουτσουρμάδε»ς, οι Πόντιοι «πουλία», οι Θρακιώτες «πετάκια», οι Επτανήσιοι «φυσούνες». Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι χαρταετοί ονομάζονταν «αστέρια», «ψαλίδες», «φωτοστέφανα» κ.ά. 

ΠΗΓΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για αποκριατικες μασκεςΣχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για αποκριατικες μασκες

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

 Είναι η πρώτη μέρα της μεγάλης Σαρακοστής, γι’ αυτό λέγεται και πρωτονηστίσιμη Δευτέρα. Είναι αργία και απαγορεύεται κάθε εργασία, εκτός από το καθάρισμα των μαγειρικών σκευών από τα λίπη – γι’ αυτό και ονομάστηκε «Καθαρή». Συμβολίζει την ψυχική «κάθαρση» κάθε χριστιανού πριν από την κατάνυξη της Μεγάλης Σαρακοστής και αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για γλέντι, χορό και αστεία .

ΠΗΓΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για αποκριατικες μασκεςΣχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για αποκριατικες μασκες

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Το Γαϊτανάκι – γαϊτάνι (έθιμο αποκριάς)

Από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της αποκριάς. 
Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο! 
Δεκατρία άτομα χρειάζονται για να στήσουν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν 12 μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα. 
Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. 
Γύρω από το στύλο, 12 χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν μαζί, σε 6 ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι. 
Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι όπως γυρνούν πλέκουν τις κορδέλες γύρω από το στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. 
Ο ένας χορευτής περνάει τη μια φορά μέσα και την άλλη από έξω από τον άλλον και έτσι οι κορδέλες πλέκονται πολύχρωμες πάνω στο κοντάρι δημιουργώντας διάφορα χρωματιστά σχέδια. 
Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν γύρω από το στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα. 
Πιθανόν ο κυκλικός αυτός χορός να υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής, από την χαρά στην λύπη, από τον χειμώνα στην άνοιξη, από την ζωή στον θάνατο και το αντίθετο. 

ΠΗΓΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Σχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για αποκριατικες μασκεςΣχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για αποκριατικες μασκες

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Αποκριάτικες ΜΑΣΚΕΣ από χάρτινα ΠΙΑΤΑ

Ένας από τους πολλούς και τους πιο απλούς και εύκολους τρόπους για να φτιάξετε παιδικές αποκριάτικες μάσκες.

Τα χάρτινα πιάτα και πιατέλες μιας χρήσης, αλλά και τα αντίστοιχα πλαστικά(από λεπτό φελιζόλ), εξ΄αιτίας της καμπυλότητας του σχήματός τους και της ευλυγισίας τους, είναι ιδανικά για να κατασκευάσετε μάσκες που θα «κάθονται» και θα «αγκαλιάζουν» το πρόσωπο με μεγαλύτερη ευκολία απ΄όσο οι φτιαγμένες από απλό χαρτόνι.

Επιλέξτε όσο πιο βαθιά τέτοια πιάτα που θα τα χρησιμοποιήσετε είτε ολόκληρα είτε κόβοντας τα στη μέση, ανάλογα με τον τύπο της μάσκας που θέλετε να φτιάξετε.
Τόσο στις μισές όσο και στις για ολόκληρο το πρόσωπο τέτοιες, μάσκες μπορείτε να δώσετε όποιο τελικό σχήμα θέλετε.

Αφού δημιουργήσετε με ψαλίδι τα ανοίγματα για τα μάτια ή και για την μύτη ή το στόμα,  βάψτε τις μάσκες με κάθε τύπου μπογιά, προσθέστε κολλώντας με κόλλα κομμάτια χαρτονιού για να δημιουργήσετε π.χ αυτιά ζώων κλπ. ή διακοσμήστε τις μάσκες με οποιοδήποτε πρόσθετο χάρτινο ή υφασμάτινο στοιχείο, χάντρες, στρας κλπ. Με δυό μικρές τρύπες στην άκρη απ΄όπου θα περάσετε έναλαστιχάκι θα φτιάξετε το στερέωμα της μάσκας ή αν θέλετε να κρατιέται με το χέρι κολλήστεστην μια άκρη ένα ξυλαράκι ή ένα καλαμάκι που θα ντύσετε με οποιοδήποτε χαρτί ή ύφασμα.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εκτός από μάσκες, μπορείτε με χάρτινα πιάτα να φτιάξετε αποκριάτικα διακοσμητικά για το σπίτι δίνοντας πχ σε μεγάλες χάρτινες πιατέλες μορφή κλόουν που θα κρεμάσετε στον τοίχο ή να κατασκευάσετε και πολλά άλλα αξεσουάρ αποκριατικών στολών όπως μάσκες-καπέλα, το περιδέραιο μιας …μικρής Κλεοπάτρας  κλπ.


Οι χάρτινες αποκριάτικες μάσκες, γενικά, είναι από τις πιο διασκεδαστικές, εύκολες και οικονομικές κατασκευές αφού το μεγαλύτερο έξοδο είναι η …φαντασία σας αν και ο βασικότερος λόγος για να ασχοληθείτε μαζί με τα παιδιά με τέτοιου τύπου δημιουργίες δεν είναι τόσο το κόστος, αφού και στην αγορά θα βρείτε πλέον σε πάμφθηνες τιμές όποιου τύπου μάσκα θελήσετε, όσο η ενασχόληση των παιδιών, η εξοικείωσή τους με την όλη διαδικασία και το να περάσουν μερικές ώρες φτιάχνοντας χειροποίητα ένα μέρος από την στολή τους και να έχουν αργότερα να θυμούνται …περασμένες χαμογελαστές Απόκριες
    
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.